Un nou nume apare în procesul de dopaj în care Simona Halep a primit 4 ani de suspendare. Este vorba despre Jeremy Luke, președinte și CEO al Centrului Canadian de Etică în Sport, care ridică semne de întrebare asupra inocenței echipei lui Patrick Mouratoglou. Oficialul canadian a lăsat de înțeles că academia renumită a francezului care o antrenează pe Simona Halep folosește, în cunoștință de cauză, produse din „Vestul sălbatic”. În concluzie, Mouratoglou știa riscul la care se supune atunci când a comandat suplimente pentru sportiva din Constanța.
Pe 12 septembrie 2023, Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj, după ce tribunalul independent din Marea Britanie care i-a judecat cazul a găsit-o vinovată.
În încercarea de a-și construi un caz de apărare, Simona Halep a mers pe varianta contaminării. Mai precis, sportiva din Constanța a încercat să demonstreze că nu s-a dopat în cunoștință de cauză, ci substanța interzisă a ajuns în corpul ei prin intermediul unui supliment care ar fi fost contaminat. Însă, felul în care avocații au construit cazul a lăsat semne de întrebare, astfel că Simona Halep nu a fost iertată de judecători.
Keto MCT, un supliment comandat de fizioterapeuta Candice Gohier, la recomandarea lui Patrick Mouratoglou, ar fi fost de vină pentru contaminarea Simonei. Acesta a fost comandat de la firma canadiană Quantum Nutrition, pe care mai nou Simona Halep a dat-o în judecată.
Însă, ce nu a ajutat-o pe Simona Halep a fost faptul că a precizat că a luat respectivul supliment abia în ianuarie 2023, asta după ce la US Open 2022 și la audierea din octombrie 2022 din fața ITIA a omis să îl menționeze.
În ceea ce privește suplimentul respectiv, mai exact firma producătoare de la care provine, Patrick Mouratoglou ar fi fost conștient de riscuri. Jeremy Luke, președinte și CEO al Centrului Canadian de Etică în Sport, spune că în Canada legislația nu este pusă la punct în ceea ce privește suplimentele nutritive, iar din această cauză riscul contaminării este imens. Pentru a oferi o imagine asupra proporțiilor, Jeremy Luke a spus că în Canada este ca în „Vestul sălbatic” atunci când vine vorba de suplimente.
În acest context, este de neînțeles cum de o academie renumită ca cea a lui Mouratoglou a putut să îi recomande Simonei Halep un supliment de la o firmă canadiană:
„Suplimentele reprezintă o problemă în Canada atunci când vine vorba despre antidoping. Aici, suplimentele au parte de o legislație mult diferită de a medicamentelor. Din cauza acestui vid, de multe ori există posibilitatea ca produsele să fie contaminate cu substanțe interzise și asta duce la teste pozitive.
Suntem îngrijorați în privința suplimentelor și a lipsei de legislație. Mesajul nostru către sportivii canadieni este să evite suplimentele, ținând cont de lipsa de legi care să controleze această piață”, a declarat Jeremy Luke.
Potrivit adevarul.ro, Patrick Mouratoglou ar fi putut să îi recomande Simonei suplimentul produs de firma canadiană Quantum Nutrition din mai multe motive. Fie a dorit să îi facă rău sportivei, lucru puțin probabil, fie a profitat de relația comercială pe care o are cu John Koveos, patronul companiei menționate. Atât Mouratoglou, cât și Koveos, sunt greci la origini, chiar dacă primul are cetățenie franceză, iar al doilea canadiană.
De asemenea, o posibilitate luată în calcul este aceea ca Patrick Mouratoglou și Simona Halep să fi apelat la suplimentul Keto MCT abia când cazul de dopaj a luat amploare. Concret, când a văzut că nu mai are nicio șansă de a scăpa nepedepsită, Simona ar fi încercat să profite de reputația negativă a canadienilor atunci când vine vorba despre legislația suplimentelor. Astfel, ea ar decis să introducă suplimentul respectiv în cazul de apărare abia în ianuarie 2023. Însă, niciuna dintre variantele speculate nu are dovezi la bază.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER